Forside

26. sep. 2010

Stort kamskjell i indre Oslofjord?

Denne uka fikk vi svært interessante spørsmål fra en av våre lesere. Leseren har dykket i Oslofjorden siden 70-tallet. Under sine to siste dykk i indre Oslofjord har han overrasket observert relativt store kamskjell, noe han aldri har sett i dette området tidligere. Ut ifra størrelsesbeskrivelse og bildet han sendte Marinbiologene ser det ut til å være nettopp stort kamskjell (Pecten maximus) det er snakk om. I norske farvann er de største forekomstene av stort kamskjell registrert i Trøndelagsfylkene og Nordland. Arten er også relativt vanlig lenger sør, men da på dypt vann (>30 m).
 
Vår lesers spørsmål var:
 
Har dere hørt om lignende tilfeller?
Har denne arten nå "flyttet inn" hos oss?

20. sep. 2010

NM i undervannsfoto 2010

NM i undervannsfoto 2010 ble arrangert i Ålesund første helga i september. Her kan du se noen av vinnerbildene fra de ulike konkurransene. Kanskje blir du overrasket over de flotte fargene? Å dykke langs Norges kyst er ikke så grått og øde som mange tror. De oransje "klumpene" på vinnerbildet til Thorbjørn Rusnes (kategori: vidvinkel med dykker) er lærkoraller kalt "Dødninghånd". Noen med polyppene utstrakt og noen med polyppene inntrukket. Øverst på stenen ser du rødalger og tareplanter.

Foto: Thorbjørn Rusnes, NM i undervannfoto 2010.

Du finner tang og tare kun i den eufotiske sonen (sonen hvor lysmengden er tilstrekkelig for å drive fotosyntese). I Norge strekker den eufotiske sonen seg fra 0 til 30 meters dyp (Niva), men dette kan variere mye, med blant annet vannets klarhet.