Søk i bloggen

10. mai 2010

De enorme konsekvensene er her NÅ

FN-rapporten «Global Biodiversity Outlook 3» er den tredje rapporten i rekken om tilstanden for verdens naturmangfold. Om rapporten:
Det er ikke lenger snakk om å miste enkelte arter, men at hele økosystem kollapser. Dersom for eksempel havforsuring og klimaendringer slår ut arter som er helt sentrale i næringskjeden i havet, kan det få enorme konsekvenser, sier miljøvernminister Erik Solheim til NTB.
- Hentet fra SABIMAs nyhetsside

Vi er overrasket over Solheims utsagn...
Han får det til å høres ut som økosystemkollaps er et helt nytt fenomen! Miljøvernministeren uttaler seg som om dette er en fare som lurer og at konsekvensene ligger i fremtiden, mens vi i realiteten står ovenfor flere slike kollapser akkurat nå. Ta f.eks. en titt under havoverflaten, kjære Solheim. Rett utenfor døra til denne stolte kystnasjonen er det formidable marine skoglandskaper som nå ligger øde. Vi snakker om tidligere tareskogsområder. Både sukkertaren og stortaren er en nettopp slike "sentral arter" i havet!
En bedre uttalelse finnes på MDs egne sider:
Hovedresultatene i denne rapporten bør være nattbordlitteratur for de politikere som ikke har forstått hvorfor det er viktig å ta vare på naturmangfoldet. Og om det skulle være i tvil: Dette er ikke science fiction, men status for den ene verden vi har til rådighet å leve på, understreker Solheim.
- Ja, det var da jaggu på tide!
marinbiologene.no foreslår at rapporter fra SFT/Klif og DN bør ligge sammen med den!

6 kommentarer:

  1. Jeg stor verdi i at marinbiologene.no kan sette spørsmålstegn ved miljøpolitiske utspill som dette. Det er dessverre et behov for at forskningsresultater må gjentas gang på gang. Dessverre koster dette både tid og penger. Forhåpentligvis hører de rette ører på til slutt. Bare det da ikke er forsent.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  3. Økosystemkollapsen har vært kjent fryktelig lenge. Det er langt i fra nytt at vi overfisker havene våre, og alt på 50-tallet snakket man om global oppvarming. Fint at det tas tak i, selv om det er så alt for sent.

    Her er en tanke:
    Norge er et av de rikeste landene i verden, fordi vi har så mye olje. Vi har så mye penger at vi ikke kan bruke dem, fordi det vil føre til inflasjon.
    Hva om vi la ned enorme ressurser i å utvikle bærekraftig energi og co2-rensing? På den måten ville vi utviklet et samfunn som sitter på den beste kompetansen innen teknologi som alle blir nødt til å bruke på sikt. Dette trenger vi også nå som olje er "ut". Det vil jo uansett gå tomt for olje en gang, og da trenger vi en ny industri.
    Ved å investere i kunnskap, snarere enn produksjon, og ved å ta inn arbeidskraft utenfra er det mulig å bruke mer penger på dette enn på en vanlig lønnsvekst på generelt plan. Jeg vil ha parallelle co2-rensingsanlegg, utredning av thoriumreaktorer, vindmølleparker etc.
    Kanskje dette kan være en måte å sikre norsk framtidig økonomi på.

    SvarSlett
  4. Lars som statsminister!

    SvarSlett
  5. På MAREANO-konferansen sa talsmannen for Statoil at oljereservoarene er så store at det "ikke er snakk om at det kommer til å ta slutt" - før om mange mange mange generasjoner (*shhh...*). Han mente også at drømmen om en samfunn uten fossilt brennstoff var utopisk. Et samfunn uten fossilt brennstoff er nok ikke mulig i dag, det er nok sant. MEN, heldigvis er det stadig sterkere krefter som forsøker å bevege oss i den retningen.

    Jeg tror Lars har rett i at vi må henge med på denne utviklingen for å sikre vår fremtid. Jeg mener miljøargumentet bør være sterkt nok, men for de som trenger mer (som representanten fra Statoil) vil kanskje dette være nødvendig: Det er vel ingen tvil om at ønske om og behovet for alternative energikilder kommer til å øke!? Her har vi en fantastisk mulighet til å ligge i front.

    Jeg stemmer på Lars!

    SvarSlett
  6. Det er mulig at statoilmannen har rett i at det er masse olje igjen, men den blir stadig vanskeligere å finne, og mer kostbar å utvinne. Det vil føre til at oljeprisene stiger.
    Da vil problemet dreie seg om hvilken oljepris de alternative energikildene skal konkurrere med.
    Hele hensikten med å forske på alternative energikilder må være å gjøre dem konkurransedyktige, både på pris, og i tilfellet med transport må de være praktiske også. Vi har fått til det umulige mange ganger. En verden uten fossilt brennstoff er ingen utopi, det er nødvendig!

    Jeg ville forøvrig også ta inn litt ekstra skatt for å finansiere helt gratis kollektivtransport for alle, om jeg ble statsminister.

    SvarSlett