Forside

20. nov. 2010

Livet under overfladen

Foto: www.livetunderoverfladen.dk
For en stund siden dukket en ukjent fyr opp på kontoret mitt. "Hei, jeg heter Jonas" lød det på klingende dansk. Jonas skal jobbe med ålegras. Plutselig gikk det støvete 70-tallskontoret fra å være "mitt kontor" til å bli "vårt kontor" og mannen i rommet ved siden av fra å være "min veileder" til å bli "vår veileder" og jeg må bare si det: Det føles herlig! Å skrape sammen en PhD kan ellers være en ensom affære...

Vel, i tillegg til å være dansk har Jonas mange kvaliteter. Han er selvfølgelig en hyggelig fyr, men kanskje mer interessant i denne sammenhengen er hans engasjement under overflaten. Jonas er en dreven dykker og en glimrende undervannsfotograf. Sammen med noen kamerater i Danmark har han laget denne siden:

8. nov. 2010

Fornuft og forvaltning II: Gammeldags strategi

Etter å ha lest Siljes rapport fra ICES-konferansen og et nylig publisert arbeide i Evolutionary Ecology, rettet vi 25. oktober nok en gang  fokus mot norsk fiskeriforvaltning. Vi mener dagens forvaltning strider mot kyst- og fiskeridepartementets uttalte intensjon (se 25. oktober). I dag er det ulovlig å målrettet fange fisk (eller hummer) som er under en gitt størrelse - et minstemål. Men, det finnes ingen bestemmelser som beskytter de mest produktive delene av bestandene, nemlig de store gytemodne individene.

I forrige uke tok vi kontakt med forfatterne av den omtalte artikkelen, Esben Moland Olsen og Even Moland (forskere ved HI Flødevigen). Det var ikke vanskelig å få dem til å kommentere problemstillingen:
"...det er på høy tid å trekke denne kunnskapen inn i forvaltningssystemene."