Fram museet ligger på Bygdøy og sto klart i 1936. Museet ble bygget rundt skuten Fram. |
Søndag ettermiddag tok jeg en tur til Fram museet for å se den berømte "Nansenflasken" på nært hold og lære litt mer om Nansens liv. Hvis du tror at Nansen hadde et alkoholproblem, så er det altså ikke den flasken det er snakk om her, men en flaske som kan ta vannprøver i dypet, en flaske oppfunnet av Nansen selv. En smule flau og irritert tok jeg bussen tilbake til sentrum en time senere..
Vitenskapsmann og oppfinner
Nansen var det man kaller en interdisiplinær forsker, en forsker som jobber innen flere grener av vitenskapen. Han arbeidet både innen nevrobiologi, marinzoologi, geologi, som ocenograf (havforsker) og visstnok også med middelalderforskning. Professor Nils Chr. Stenseth ved UiO beskriver det slik i sin kronikk om Nansen: Den faglige nysgjerrigheten hans ledet han fra det ene feltet etter det andre - der han hele tiden dro nytte av det han til enhver tid hadde lært og forstått. (Les kronikken her). Og det ledet han nok også til å oppfinne "The Great Nansen Insulated Water Bottle".
Dypt polhav
Vannhenter utstilt på Fram museet. |
Nansenflasken
"The Great Nansen Insulated Water Bottle". Dette eksemplaret er utstilt på Fram museet. |
Figuren er hentet fra Oceanworld |
Inne i flasken hadde Nansen plassert et kvikksølvtermometer som, når det ble snudd på hodet, vil vise temperaturen i det øyeblikket Nansen flasken ble lukket. (Les mer om dette her).Termometeret var plassert i en beholder som tåler økende trykk. For å måle trykket derimot, hadde han et kvikksølvtermometer som ikke var beskyttet mot trykk , hvor da termometerets vegger blir presset sammen og slik vil påvirke temperaturavlesningen. Trykket kunne Nansen lese av ved å sammenligne de to termometerene. Les mer om Nansenflasken på Fram museets nettside.
Dagens måleinstrumenter
Denne type vannprøvetaker er fortsatt i bruk i dag, men noe modernisert. I dag monteres de ofte flere sammen i rosett og utløses på forskjellige dyp ved hjelp av elektriske signaler gjennom vaieren. På store fartøy brukes gjerne en CTD (måler conductivty (ledningsevne ~ saltholdighet) - temperatur - dyp/trykk), mens på mindre båter kan man ta med seg en noe mindre variant enn avbildet under. (Les mer her).
Epilog:
Noen kommentarer til Fram museets utstilling
Jeg synes at et museum som har et så spennende formål som å vise frem Norges viktigste ekspedisjoner innen norsk polarhistorie, burde skru opp ambisjonsnivået et par hakk.
Det er flere grunner til at jeg både ble flau og irritert da jeg forlot museet. For det første så overrasker det meg at de ikke har lagt mer jobb i å forklare hvordan de vitenskapelige instrumentene faktisk fungerer. Jeg savnet også at de ikke henvender seg mer til de yngre. Her har man en glimrende anledning til å inspirere kommende generasjoner til å bli oppdagelsesreisende og vitenskapsmenn. Det er heller ikke er satt av plass til nyere tids polfarere, hvem er vel mer inspirert av Nansen enn Børge Ousland og Jarle Andhøy? En seksjon om klimaendringer og hva dette gjør med isforholdene på polene, synes jeg også er relevant for museet. Og Nansenflasken lå ikke der den skulle i sitt monter. Hmpf...Men jeg fant den et annet sted. Der den skulle ligge lå følgende lapp:
Håper noen fra museet leser dette. Spennende innlegg og konstruktive tips :)
SvarSlettJeg glemte å nevne Cecilie Skog, eneste kvinne som har nådd både Nordpolen, Sydpolen og Mount Everest. Det var også litt flaut;)
SvarSlettså artig!! helt supert :)
SvarSlettDu glemte Britt Thorstensen også ;)
Nordpolen, Sydpolen, over Grønland samt nådd toppen av Elburus og Denali