Forside

29. apr. 2011

Mikroplast - et makroproblem

Månedens tema nå  i april har vært marint søppel. Vi avslutter med et voksende problem, nemlig mikroplast. Plast har svært lang nedbrytningstid og vil ikke løses opp, men heller fragmenteres til bittesmå mikro-/ nanopartikler. Fordi vi stadig forbruker mer plast og mengden plast i havet øker, øker behovet for en grundig kartlegging av mikroplast. Dette gjelder også for norske farvann.

Hva er problemet med små plastbiter?
Det er svært vanskelig å bli kvitt mikroplast når det først har kommet i omløp. Bitene er for små til å plukkes og prøver vi å filtrere vannet med finmaskede nett vil vi også få med oss plankton på kjøpet. Slik vil mengden mikroplast akkumulere i havet, mens vi står og ser på. Det virker som løsningen er å forhindre at plasten kommer ut i havet i det hele tatt.
Sjøfugl kan lett ta feil og tro at flytende plastbiter er mat.
Opptak av plastpartikler er rapportert for marine fugler, pattedyr, skilpadder, fisk, blekksprut og marine virvelløse dyr (som muslinger og blåskjell) og kan skade eller enda verre drepe dyrene når de får det i seg. Spesielt sjøfugl som havhest er utsatt, da de lett tar feil av plast som mat.

Klima- og forurensningsdirektoratet har publisert en liten rapport om mikropartikler i Skagerrak (rapporten finner du her). De har også lagt frem en rapport om marin forsøpling i Norge i samarbeid med Direktoratet for Naturforvaltning (den rapporten finner du her). Du kan også lese mer om problemet i Greenpeace sin rapport: "Plastic Ocean".

Stor spredning
Mikroplastpartikler har potensiale til å spres over store avstander med havstrømmene. Plastpartiklene kan ta opp og binde toksiske miljøgifter og derfor fungere som en transportør av organiske miljøgifter. Når dyrene får i seg plasten vil de også kunne få i seg farlige stoffer som enten kan gjøre dem syke og/eller som kan bioakkumuleres i næringskjeden.

Per i dag vet vi lite om langtidseffektene av mikroplastpartikler i marine organismer.

Hva kan du gjøre?
Mikroplastpartikler som finnes i noen vaskemidler og ansiktsskrubber vil før eller siden ende opp i havet. Et "lite" tips: Velg produkter med naturlige skrubbepartikler som for eksempel kokosnøttskall eller aprikoskjerner.

Har du noen flere tips? Beste forslag om tiltak for å redusere marint søppel vil bli premiert. Send forslaget til info@marinbiologene.no innen 6.mai. Marinbiologene håper å høre fra deg:)

2 kommentarer:

  1. # Bærenett i butikken
    #Finne andre alternativer enn plast til embalasje etc, snakke med bedrifter ang mer økologisk produktutvikling (refil etc)
    # Velge økologiske produkter, helst parabenfrie ("hormonhermerfrie")
    # Bruke mindre kosmetikk i utgangspunktet (man trenger ikke skrubbe seg hver uke- og hvis man "må" kan man bruke vanlig sand og (miljøvennlig) såpe)
    #Få MER fokus på problemet i skolen: lære neste generasjon hvor dagens søppel havner; lage ulike info/konkurranser på nett (denne bloggen?) der man kan oppfordre skoler til å delta

    SvarSlett
  2. Hei Anonym! Gode forslag! Vil du være med i premiekonkurransen må du sende en mail til info@marinbiologene.no med navn og adresse :)

    SvarSlett