Forside

4. mai 2011

Hvordan velge riktig sjømat

Sommeren er på full fart inn i stua og kjøkkenet, og vi i Marinbiologene gleder oss over det. Med sommeren kommer også lange kvelder med deilig sjømat og god vin. Sjømat er godt, sunt og ofte miljøvennlig.

Likevel skal man være bittelitt forsiktig med hva slags sjømat man velger. Dette gjelder enten man er en landkrabbe som fisker i kjøledisken, eller man er en ramsalt sjøulk ute på havet som fikser seibiffen selv.

Følg oss på twitter, så får du med deg når vi poster tips på bloggen.

For sjøulker spesielt:
Noen arter inneholder så mye miljøgifter at det kan være helseskadelig. Det er også slik at miljøgifter ofte finnes i spesielt høye konsentrasjoner i enkelte av dyrenes organer. Fordi noen fjordområder er mer forurenset enn andre kan det være store lokale forskjeller. Orienter deg litt om området du fisker i og vær litt oppmerksom på hva du spiser, så er du trygg. Vi skal gi deg noen tips i de neste innleggene. Følg med :)

For både sjøulker og landkrabber:
Sjømat er stort sett et mer miljøvennlig alternativ enn kjøtt, men ikke alltid. Ønsker man å være miljøvennlig bør man f.eks styre unna arter som finnes på rødlista (som f.eks kysttorsk), arter med veldig lang generasjonstid (som f.eks uer) eller arter som fører til spesielt høyt energiforbruk (som f.eks enkelte importvarer og frysevarer). Også her kommer vi med et par nyttige tips i tiden fremover.

Månedens tema
Det er litt vanskelig å få oversikt over alle disse tingene, men det finnes et par gode kilder til informasjon der ute og noe sjømat er dessuten miljømerket. Vi skal forsøke å servere den viktigste kunnskapen i de neste blogginnleggene, så dere står trygt og godt rustet til grillsesongen. Månedens tema er riktig valg av sjømat :)

Mens dere venter kan dere for eksempel ta en titt på dette viktige TED-foredraget (nederst). Barton Seaver er kjøkkensjef og har sterke meninger om hva vi bør  og ikke bør vi putte i oss. "Eat your vegetables!" er mottoet. Spis sjømat, men spis små mengder av det og fyll heller magen med grønnsaker - tenk deg om!
Marinbiologenes oppfordring: Spis for all del hauger av kongekrabbe! ;) For flere tips og oppfordringer - følg med her!

Spørsmål til dere: Sånn cirka hvor gammel kan en uer bli? 
Første "riktigishe" svar i kommentarfeltet under premieres med en liten, kjekk sak fra Marinbiologene du kan ha mobiltelefon og penger i når du er på stranda;)

3 kommentarer:

  1. Hurra! Gratulerer, Marit! Tenk det... 70 år. Ikke rart den er endt på rødlista. Neste gang vi ser uer på restaurantmenyen vet vi i alle fall hva vi ikke skal ha :) Og vi kan også argumentere for hvorfor.

    Send postadressen din til info@marinbiologene.no så får du en liten premie i posten ;)

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett