Forside

25. mai 2011

Klimasmart sjømat - Marinbiologenes guide til sjømatguider - del 3

Du står i butikken og klør deg i hodet. Du ønsker å være en miljøbevisst forbruker, men hva er egentlig mest miljøvennlig? Du har hørt at fisk fra frysedisk ikke er like bra som fersk fisk, men - er det alltid sånn? Og er det egentlig sånn at all fersk fisk er bra? I siste del av vår guide til sjømatguider skal vi finne ut hvilke sjømatvalg som er mest miljøvennlig. Vi skal presentere en grei liste du kan ha med i lomma eller på mobilen, og vise deg veien mot mer informasjon. Heng på!

Miljøvennlig?

Nei, all fersk fisk er ikke miljøvennlig og noen ganger kan faktisk fisk fra frysedisken være det mest miljøvennlige alternativet. Vi har allerede vært inne på at fangsten må være bærekraftig dersom fisk og skalldyr skal kunne anses som miljøvennlig (se her og her), men det er jo også viktig at fangst, produksjon og frakt fører til så lite utslipp av klimagasser som mulig. 

Utslippskalkulator
Grønn hverdag har en kjempefin applikasjon på sine hjemmesider. Applikasjonen er en slags "utslippskalkulator" der du kan skrive inn navnet på et produkt, trykke "søk" og få vite hvor mye stort utslipp av klimagasser produktet står for. Lett som bare det! Ikke bare får du vite mengden i CO2- ekvivalenter, men tallet presenteres også i en setting som gjør det hele litt mer forståelig. For oss som har problemer med å se for oss hva "CO2-ekvivalenter" egentlig er, blir utslippet også sammenlignet med km bilkjøring - genialt.

En frossen filet torsk tilsvarer et utslipp på 2,36 kg CO2 pr kg fisk, eller 16 km bilkjøring med en gjennomsnittlig norsk personbil. Fersk torsk derimot, tilsvarer ca 6 km kjøring per kilo. I disse beregningene ligger produksjon, emballasje og til en viss grad også transport.

Men, hva er egentlig det aller beste klimavalget? For å gjøre "appen" enda bedre, kunne Grønn hverdag med fordel inkludert en "topp ti"- funksjon som trekker ut f.eks de ti mest klimavennlige alternativene fra kategorien Fisk og Skalldyr. En annen ting det er verdt å merke seg er at informasjonen hos Grønn hverdag er hentet fra ulike steder, og at endel er basert på relativt gamle rapporter. Likevel mener vi i Marinbiologene at dette er et godt veiledningsverktøy i hverdagen.

Miljølista

Kun 8 av de 31 vanligste sjømatartene (i følge Godfisk) fantes det informasjon om i kalkulatoren. Verdt å merke seg er at flere av artene fra Godfisk-lista finnes på rødlista, og at ingen av disse var tatt med i kalkulatoren (hvis man går ut ifra at "hummer" betyr amerikansk og ikke norsk). Det er bra!

Siden en rangert "topp ti (eller topp 13)"-liste over klimasmarte sjømatvalg ikke finnes, har jeg tatt på meg oppgaven å lage den. Jepps, så opptatt er vi av at det skal være LETT å velge RETT ;) Denne lista vil jo ikke gjelde for evig tid, men i alle fall til sommer'n er forbi...

Gode valg
1.  Hel fersk makrell (1,1 km kjøring pr kg)
2.  Filet av fersk makrell (2,55 km kjøring pr kg)
3.  Hel fersk sild (3,15 km pr kg)
4.  Blåskjell (4,5 km pr kg)
5.  Kamskjell (4,5 km pr kg)

6.   Frossen makrell (4,8 km pr kg)
7.   Hel fersk torsk (6 km pr kg) *Husk at torsken bør være fra Barentshavet
8.   Filet av fersk sild (6,5 km pr kg)

Litt dårligere valg

9.     Frossen sild (9 km pr kg)
10.   Filet av fersk torsk (11,8 km pr kg) *Husk: Barentshavet er Bra, Nordsjø og kyst er Nei
11.   Fersk oppdrettslaks (13,5 km pr kg) *Vær kritisk
12.  Frosne reker (15 km pr kg) *Vær kritisk - se etter KRAV-merket
13.   Frossen torsk (16 km pr kg) *Barentshavstorsk er Bra

Dårlige valg

- Frosne og pillede reker (52,5 km pr kg)
- Hummer(101 km pr kg) *Husk at norsk hummer er rødlista

Marinbiologenes tips: Sjekk mobilvennlig side med liste over de mest miljøvennlige sjømatvalgene og andre tips her.
Legg inn et bokmerke i mobilens nettleser eller abonner på RSS, så har du alltid tilgang til den ;) Er du kun interessert i sjømatlista kan du laste den ned som mobilvennlige pdf.

Legg gjerne igjen kommentarer med ideer til denne lista og om hvordan den kan deles med andre. Vi vil gjerne høre fra deg! :D

3 kommentarer:

  1. topp med en guide! men den vil vel forandre seg etter sesong og hvor man er i verden? og dessuten: hvis en type fisk er et godt miljøvalg, hvor ofte kan man spise den? er det bærekraftig om alle spiser den hver dag? dette lurer jeg på.

    SvarSlett
  2. Gode og vanskelige spørsmål, Marte! Det liker vi. Du har helt rett i at hvilke arter som anses som bærekraftig sjømat endrer seg med hvor man er i verden. Våre tips er basert på norske forhold.

    Så lenge fisket av arten forvaltes bærekraftig kan du spise den med god samvittighet. I Norge reguleres fisket fra år til år, og man har derfor muligheter til å justere kvoter etter bestandenes tilstand. Men hvor godt denne justeringsmuligheten faktisk utnyttes er en annen sak... Dette er et vanskelig tema. WWFs guide endres fra år til år, og er relativt oversiktelig å følge med på.

    Jeg synes det er en god idé å følge mesterkokken Barton Seaver sitt råd. Spis så langt nede på næringskjeden som mulig. Spis gjerne små mengder fisk fordi det er sunt og godt, men fyll ellers magen med grønnsaker. På wwfs liste finnes det 14 sjømatvalg som regnes som gode i Norge. Her er det mange muligheter til variert meny ;)

    Skal du unne deg noe ekstra, som f.eks rødspette, så gjør det sjelden og feir begivenheten. Kjøp en god flaske vin, kos deg med å lage maten, inviter et par gode venner og gjør det f.eks EN gang i året :)

    SvarSlett
  3. Imagine the situation.You stand in the shop and scratch your head. You want to be an environmentally conscious consumer, but what is most environmentally friendly?

    SvarSlett