Forside

9. mai 2011

Marinbiologenes guide til sjømatguider - del 1

Huskeregel: Uer er rød og på rødlista


Det er ikke alltid enkelt å velge middag for en miljøbevisst konsument. Her skal du få en kjapp introduksjon til noen nettsider med informasjon om vanlig norsk sjømat. Vårt mål er å gjøre deg mindre forvirret angående hvilken mat du kan spise med god samvittighet. Nettsidene vi skal se nærmere på er: WWF's sjømatguide, grønn hverdag og godfisk.no. I tillegg skal marinbiologene by på noen selvlagde huskeregler.

Når man skal velge fornuftig sjømat er det tre ting du bør tenke på: 1) Er arten på rødlista? 2) Er fisket bærekraftig 3) Er fangstformen eller oppdretten skadelig for miljøet?
Dette er jo ikke informasjon de aller fleste av oss går rundt og vet. Heller ikke marinbiologer! Men heldigvis har noen laget noen nettsider som kan vise oss vei:)


WWF's sjømatguide

WWF sin sjømatguide er kjekk å printe ut og legge i lommeboka slik at du har den med deg hele tiden. Guiden viser til MSC sertifiseringen av sjømat og anbefaler at man ser etter deres symbol når man skal kjøpe fisk og skalldyr. Flere norske fiskerier har fått denne merkingen, blant annet for torsk fisket i Barentshavet. Les mer om dette her. Kysttorsken og torsk fra Nordsjøen er derimot å finne på "styr unna" lista til WWF. Disse torskestammene er ikke bærekraftig forvaltet, men er likevel ikke å finne på rødlista. Fiskestammene er overbeskattet, men kan antageligvis ta seg opp hvis man gjør noen grep.
Huskeregel torsk: Barentshavtorsk er bra.

To arter tunfisk er også på "styr unna" lista til WWF, gul- og blåfinnet tunfisk. I dag finnes ikke tunfisk i norske farvann, men blåfinnet tunfisk, også kalt makrellstørje, var en gang å finne her. Den forsvant som følge av overbeskatning på 60-70 tallet.
Tips på sushirestauranten: Spør om du kan bytte ut tunfisken med noe annet på menyen (gjerne kongekrabbe), så trenger du ikke lure på hvilken art de serverer.



På godfisk.no er det enkelt å finne frem i fiskeleksikonet over vanlig norske matfisker. Der står det også litt om bestand og sårbarhet, men vær klar over at dette er en nettside levert av næringen selv. Og næringen vil naturligvis selge mest mulig fisk. Likevel, med rødlista som støttereferanse kan nettsiden brukes som en veileder for riktig valg av sjømat. Her er det også informasjon om hvordan fisken blir fisket, som også har betydning for miljøvennlighet. Bunntråling kan for eksempel gjøre stor skade på havbunnen. Les mer om trålingens effekter her.

Grønn Hverdag

Grønn Hverdags guide baserer seg på kildene til WWF, Sintef og Mattilsynet. De viser også til "klimasmart" fisk og skriver at makrell, sild og blåskjell kommer godt ut, men de forteller ikke hva dette er basert på. De skriver heller ikke noe om hva som ikke er "klimasmart" fisk.

Guiden skal ha pluss for å gi veiledning i forhold til fisk og skalldyr som inneholder miljøgifter. På Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) sine nettsider kan du lese mer om dette.

Marinbiologenes dikt om sjømat
Spis om du vil sei eller sild
kamskjell er og helt ok
Blåskjell er grei
Men tunfisk er nei,
og det gjelder steinbit (og uer og breiflabb) og.




Har du noen enkle huskeregler for valg av rett sjømat? Vi vil gjerne ha tips og dikt fra deg. 

I neste uke presenterer vi flere nyttige råd angående sjømat! Følg gjerne med på facebook eller twitter for å få med deg når det skjer :)

10 kommentarer:

  1. Huskeregel: Ikke ta kål på en ål!

    SvarSlett
  2. Ta dei du kan sjå, dei let du stå.. slik som for eksempel pigghå. Men om han skulle bite på så lat han gå, for der er så stekje få.

    SvarSlett
  3. ".. dei andre let du stå.. " skulle det vær.

    SvarSlett
  4. unngå en smell,
    spis makrell,
    så behandler du kroppen og havet vel ;)

    SvarSlett
  5. Kongekrabbe er konge. Det er godt som få.
    Spis elg, hort og rådyr, så blir det mindre flått
    Uer og kysttorsk, de må få stå
    la breiflabb være, selv om det er utrolig godt

    SvarSlett
  6. Jeg ser en diktsamling bli til!

    SvarSlett
  7. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  8. Steinbiten er stygg, men den er din venn.
    Spiser du en venn er du slem.

    SvarSlett
  9. Ojojoj... aner begynnelsen på en banebrytende diktsamling her altså!

    SvarSlett
  10. Det er denne diktsamlinga jeg skal ha i lomma altså. Lyrikk med mening!

    SvarSlett