Forside

30. juni 2011

Havets helter: Skaperen av marinbiobloggen


Den fantastiske Guri 

Guri og jeg.
Hunden som kjeder seg nederst til venstre heter Birk.

Det er mange som tappert gjør en innsats for havet i Norge: Bellona (25 år), Natur og ungdom, WWF (50 år), Norges naturvernforbund og utallige forskere på universiteter og institutter rundt omkring i Norge. Men uten marinbiobloggen.. akk hvor fattigt vårt virituelle nett ville vært. Denne runden med havhelter handler om marinbiobloggens egen primus motor, nemlig Guri . I dette ekslusive intervjuet blir du bedre kjent med skaperen av nettstedet vårt.

900 lesere i måneden

For å intervjue Guri, tar jeg den relativt saktegående båten over fjorden og drar på en mikroferie til Nesodden. Her bor havhelten Guri tett på naturen. Sjøen er bare fem minutter unna. Det er kjekt når du er marinbiolog.

Jeg finner meg en plass ved kjøkkenbordet, mens Guri lager kaffe til oss med en aeropresse. Hun forklarer at kaffen blir veldig ren og får en bedre smak tilberedt på denne måten (les mer om aeropress her). Taktisk setter jeg frem litt sjokolade (for hun har faktisk ikke bekreftet at hun var villig til å bli intervjuet enda), mens Guri presser kaffen gjennom en sylinder.  Jeg informerer Guri om at  vi hadde 900 lesere sist måned. "De ønsker sikker å bli bedre kjent med oss.." sier jeg. Og med litt overtalelse er intervjuet i gang.

- Hvilken sak på bloggen synes du har vært viktist til nå?
Serien som vi kalte "Fornuft og forvaltning" (en serie i 4 deler som startet med innlegget om kongekrabbe, red anm.) har vært viktigst for oss med tanke på bloggens vekst og utvikling.Søkeord fra disse blogginnleggene blir fortsatt søkt på og dette viser oss at innleggene stadig er aktuelle. For eksempel lurer mange på hvorfor kongekrabbe er så dyrt. Svaret på dette er finner du ved å sette deg inn i Norges forvaltning av kongekrabben. Fornuftig forvaltning av ressurser mener jeg er en viktig forutsetning for å bevare havets ressurser. Gjennom denne serien fant marinbiobloggen en egen stemme: en kritisk, uavhengig og nødvendig røst. Dette tror jeg er viktig i forvaltningssammenheng.

- Hva ønsker du deg av leserne våre? Hvordan kan de som ønsker å bidra gjøre det?
Jeg ønsker at leserne våre skal fortsette å være aktive og komme med innspill. Vi liker å bli utfordret (særlig Guri, red anm.) og tar gjerne i mot kommentarer på bloggen. Spre lenker og fortell om oss. Tips oss om temaer dere vil vi skal ta opp og skriv gjerne bidrag selv også.

- Hvilke miljøpolitiske saker synes du Norge bør ha fokus på fremover?
Ren energi som ikke bidrar til forurensning og minimerer utslipp av klimagasser. Vindkraft, bølgekraft og biologiske kilder til energi er eksempler på slike satsningsområder. Det er et misforhold mellom uttalte mål og innsats hos regjeringen etter min oppfatning. Norsk energipolitikk er litt for fokusert på olje og gass. Det er nødvendig og på tide å bruke mye midler på utvikling av ren energi. Norge bør stå i front for utviklingen. Med litt innsats kan det bli vår nye store eksportvare.

- Tror du at formidlingskanaler for forskning vil endre seg i fremtiden?
Definitivt. Utviklingen på denne fronten synes jeg er kjempespennende. Forskningsformidlingen vil bli mer effektiv og den vil nå ut til flere. Fremover tror jeg det i økende grad vil bli vanlig med bruk av "open access" løsninger, hvor artikler og informasjon vil være tilgjengelig for alle. Jeg tror også at publiseringsplattformene vil bli mer dynamiske slik at publikum og forskere lettere kan diskutere med hverandre. Det vil bli mer bruk av sosiale medier som twitter og facebook. Nettverksbygging og knytting av kontakter vil bli lettere.
TED (en nettside hvor du kan se korte interessante foredrag om de aller fleste temaer, red.anm) bringer konferansesettingen hjem til alle med en datamaskin, slik at hvem som helst kan delta og høre på foredrag.

- Hvilke egenskaper synes du er viktig hos forskere i dag? 
Det er viktigere nå enn før å være sosial og å ha evne til å formidle forskningen slik at folk forstår. Jeg synes spesielt det er viktig at man bevarer evnen til å være nysgjerrig og er åpen for nye impulser. Alle har et hjertebarn når man har jobbet med noe lenge, og da er det viktig at man er oppmerksom på at man ikke alltid klarer å være helt objektiv i sin sak. Jeg synes også at man som forsker bør være modig og tørre å utfordre det etablerte.

- Hvilken rolle synes du marinbiologene.no bør fylle i årene fremover?
Vi skal fortsette å være en kritisk, balansert røst som baserer våre meninger på et vitenskapelig grunnlag. Samtidig ønsker jeg at vi skal forsøke å formidle kunnskap om marine økosystemer på en slik måte at folk forstår. Det er mye som må endres nasjonalt og dette tror vi vil kunne skje med en økt kunnskap i befolkningen.For å sette bærekraftig bruk av havets ressurser på den politiske dagsorden må folk flest vise interesse. Politikerne må få noe igjen hvis de skal bruke tid og penger på dette.

Hvis du kunne velge hvem som helst (både levende og døde)- hvem skulle da få skrive et innlegg på bloggen?
Darwin hadde vært kult (les om Darwin her). På sin reise med båten Beagle beskriver han blant mange andre ting også makroalger, så det kunne blitt et spennende innlegg. Richard Dawkins ville også kunne få skrevet noe, selv om han ikke er marinbiolog da men..Han er så fantastisk med ord. Silvia Alice Earle, en amerikansk oceanograf og miljøvernaktivist, hadde også vært kult å ha som gjesteblogger. Nansen var jo også en marinbiolog, et innlegg fra ham hadde vært tøft.

- Har du noen tips til de som skal starte på biologistudier rundt omkring i landet til høsten? 
Stol på deg selv! Tør å stille spørsmål og tør å ha en mening. Det er mye å være nysgjerrig på i naturen, mange uløste mysterier gjenstår forsatt å bli forsket på. Stadig vekk oppdages det nye arter. Vi har fremdeles ikke oversikt over alle samspillene i naturen eller hvordan alt fungerer. Det er også en del ting som vi tror vi har en forklaring på, men som med nye metoder kan vise seg å være ukorrekte. Her er det masse å ta tak i.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Guri har skrevet mange innlegg på bloggen, tre på listen over hennes mest leste innlegg er:

2 kommentarer:

  1. Siden jeg kjenner Guri veldig godt: Av hele dette flotte intervjuet var det fotografiet som virkelig 'traff spikeren på hodet'. Det er ikke uvanlig at Guri sitter å tvinner hårtusten mellom fingrene - mens hun ytrer sine meninger og deler marin kunnskap, så klart. Stå på :-)
    Hilsen Sprelline

    SvarSlett