Søk i bloggen

21. juni 2011

Cousteau og Calypso

Kaptein Cousteau
I går satt jeg meg ned og tenkte litt over hvilken havhelt jeg ville vie dette innlegget til. Jeg hadde ikke behov for å tenke lenge. En iøynefallende rød topplue dukket opp i bevisstheten og svaret lå foran meg. Det er selvfølgelig Jacques-Yves Cousteau dette innlegget skal dreie seg om. Cousteau var offiser i den franske marinen, oppfinner, oppdager, økolog, marinbiolog, miljøaktivist, dykker, filmskaper, fotograf og forfatter. Hans pionerarbeid innen teknologi, undervannsfilming, formidling av marinbiologi og miljøaktivisme gjør ham til en av Marinbiologenes helter. Jeg har funnet frem litt info, noen bilder og et par videoklipp som fikk tårene til presse litt i øyekroken. Gjør deg klar til en bitteliten reise inn i Cousteaus arv. Hurra for mannen med den røde topplua!

Calypso (www.cousteau.org)
Cousteau revolusjonerte måten man utforsket havet på. Han filmet ting ingen tidligere hadde sett og formidlet sin kjærlighet til og kunnskap om havet med et  brennende engasjement. Han produserte mer enn 120 TV-dokumentarer og bidro til publisering av over 50 bøker som lot folk ta del i spennende reiser under vann.
Utkikkspost
Startskuddet smalt i 1950 da den irske millionæren Thomas "Loel" Guinness  kjøpte den britiske minesveiperen Calypso. Båten ble "leaset" til Cousteau for den symbolske sum av 1 franc per år. Calypso ble omgjort til forskningsfartøy, og fulgte vår helt gjennom hele hans eventyrlige karriere som forsker, formidler og oppdager. Jeg tror kanskje den aller kuleste modifiseringen må ha vært utkikksposten i kjølen. Der kunne man ligge rolig og se  verden rase forbi under vann. Åhh, jeg får gåsehud!

Jeg åpner det visuelle innblikket med en  videomontasje laget av IneffablePresence. Klippene er hentet fra serien The Cousteau Odyssey. I denne serien fokuserte ikke Cousteau bare på flora og fauna i havet, men tok også opp menneksets ødeleggende påvirkning. Seriens 12 episoder ble sendt på TV i 1978.

Cousteau mottok prestisjetunge priser for sitt formidlingsarbeid. Han vant en Academy Award for beste dokumentar og Palm d'Or ved filmfestivalen i Cannes for filmen The Silent World som kom ut i 1956.

Her ser du to utdrag fra filmen.

Det er kapteinen selv som snakker:

Tenk at denne filmen ble laget i 1956!

Flere fengslende klipp finner du HER.

Beneath the Frozen World, en film som viser utdrag av Cousteau og Calypsos ekspedisjon til Antarktis, er lagt ut på youtube i sin helhet. Filmen ble sendt på amerikansk TV første gang den 3. mars i 1974. 
I 1992 var Cousteau offisiell gjest ved FNs konferanse om miljø og utvikling. Påfølgende år ble han rådgiver for FNs arbeid med bærekraftig utvikling og i 1994 ble UNESCO-Cousteau Ecotechnie Programmet startet. Du kan lese mer om dette arbeidet her.

8. januar 1996 ble Calypso rent i senk av et lasteskip ved innseilingen til Singapor. 16 januar ble hun hevet og plassert i opplag. 25. juni året etter døde Jacques-Yves Cousteau og en epoke var over. Han ble 87 år gammel. The Cousteau Society jobber fortsatt med å samle inn penger til full restaurering  av Calypso, som de håper kan bli et symbol på arven etter denne fantastiske inspiratoren.

Jaques-Yves Cousteau forsto at første steg til bevaring av jordas havområder er å vise frem det fantastiske livet som finnes der ute under bølgene og få folk til å bry seg. Som han selv sa: "People protect what they love."

Jeg avslutter dette innlegget med et klipp der han selv snakker om sitt forhold til havet, livet på jorda og om sitt engasjement for at fremtidens barn skal kunne oppleve naturens mangfold:

Har jeg pirret nysgjerrigheten? På http://www.cousteau.org/ kan du finne tekst, bilder og filmsnutter om Cousteau og hans arbeid.

2 kommentarer:

  1. Så utrolig inspirerende og spennende innlegg. Gøy å se videoer også.

    SvarSlett
  2. It was a pleasure visiting this wonderful website!! Your posts are absolutely amazing to read!

    SvarSlett