Søk i bloggen

27. juli 2012

A Sea Side Shag - sexsjokk fra havet

Sommertid er agurknytt-tid, og hva er bedre enn å piffe opp late sommerdager med sjokkerende sexnyheter? Marinbiobloggen tar deg derfor denne gangen med under vann for et sniktitt under dyna hos tre svært ulike dyregrupper: hai, hval og rur. Forførende sang, jomfrufødsler og verdens største penis - i havet er ingenting umulig!

Kosestund hos kutlinger av arten Valenciennea strigata.  
Foto: Science Photo Library
Paring for tøffinger

En hannhai har bitt seg fast i hunnen under parringsøkten.
Foto: Dave Harasti

Haier er for mange de tøffeste dyra i havet, og de er heller ikke kjedelige på soverommet! Haier og andre bruskfisker har to kjønn, hann og hunn. Hannene har et par modifiserte ventralfinner, forsterket med kalsium, som brukes til å overføre sperm-pakker til hunnen. Under parringen ligger haiene med undersidene mot hverandre, og hannen fører en ventralfinne inn i kloakkåpningen til hunnen. Men hai-sex er ikke for pyser, hannene har nemlig en tendens til å bite seg fast i partneren! Faktisk har hunnene hos enkelte arter utviklet ekstra tykk hud for å forhindre alvorlige skader under paringsakten. Her kan du se en video som viser de tøffe forholdene hunnhaier må tåle.  

Jomfrufødsel
Vi vet lite om reproduksjonen hos de fleste haiarter, og for noen år siden oppdaget forskere en meget spesiell fødsel (også omtalt i Dagbladet). En hammerhai i et akvarium i Nebraska ble mor helt uten innblanding fra noen hann! "Mirakelet" ble bevist ved genetiske analyser, nykomlingen hadde nemlig kun DNA fra mor. Aseksuell reproduksjon er ikke helt ukjent blant fisk, men dette var første gang det ble påvist hos hai. Slike "jomfrufødsler" aldri vært påvist hos pattedyr (om man ser bort fra Bibelhistorien), og selv om det kan virke fristende for enslige er det nok ingen god strategi: Å blande gener ved seksuell reproduksjon er viktig for å hindre innavl og de problemene som følger med manglende genetisk variasjon. Om haier i naturen bytter til aseksuell reproduksjon ved dårlig partner-tilgang kan det derfor være dårlig nytt for allerede truede arter.
En hammerhai av arten Sphyrna tiburo fikk barn uten å ha sex.
Foto: marinebio.org

Hammerhaier har som mange hai-arter blitt mindre og mindre vanlige. I følge IUCN er én av tre pelagiske haiarter utrydningstruet, hovedsaklig på grunn av overfiske. Mer hai-info finner du på sidene til Canadian Shark Research Laboratory

Ingen kjære mor
All bruskfisk har indre befruktning, og de fleste haiarter føder levende unger. Da utvikles og klekkes egget i livmoren, men noen arter legger egg direkte i vannet. Haier er, som fisk flest, r-strateger: de satser på kvantitet foran kvalitet. Ved å produsere mange barn er sannsynligheten stor for at noen vil overleve oppveksten, selv om foreldreomsorgen er minimal. Det motsatte, K-strateger, finner vi for eksempel hos havets pattedyr, hvalene, som investerer mye energi i noen få avkom.

Hvalsex - når størrelsen teller

Blåhval (Balaenoptera musculus) er det største pattedyret som noen gang har eksistert.
Foto: National Geographic

Det finnes over 80 ulike hvalarter og blant disse sjøpattedyrene finnes verdens største pattedyr, nemlig blåhvalen. Giganten kan veie opp mot 200 tonn og bli over 30 meter lang, og har den største penisen vi noen gang har målt, imponerende 2.4 meter! Til sammenligning er den minste hvalen, hektordelfinen, kun 1,5 meter lang i seg selv. Men paringen blant de ulike artene foregår ganske likt.

Damer, dans og sang


Skisse av blåhval. Legg merke til "the genital slit".
Illustrasjon: Wikipedia

Hvalenes paringsrituale er, i motsetning til hos haiene, litt romantisk. Oksene (hvalhannen) må vise hvem som er sterkest i gjengen for å kapre den fineste dama, men vanligvis er de ganske fredelige blant sine egne. De kan oppsøke fremmede flokker (for å unngå innavl), men må da være forberedt på knuffing med luffene. Kuene (hvalhunnen) lokkes av en parringssang og forsiktig berøring. Som alle pattedyr har hvaler indre befruktning. Oksene (uansett art) har penisbein, og penisen holdes inne i et hulrom under halebuken når den ikke trengs. Under paringen svømmer hvalene med magene mot hverandre, og oksen manøvrerer penisen inn i kuas genitaliske åpning. De må samtidig være nære nok overflaten for å få luft. Her kan du se hvordan spermhvaler kopulerer. Svangerskapet varer 10 - 16 måneder, avhengig av art. Kua føder levende kalver like under havoverflaten og dier ungen under vann.

Sjokktall om blåhval 
Hjertet til blåhvalen veier over 450 kg, så du kan jo forestille deg hvor heftig det er å forelske seg for en blåhval! Vi snakker om verdens største dyr, men vet vi alt om dens reproduksjon? Nei, ikke helt, og det hjelper ikke at arten er truet og bestandene redusert etter storstilt fangst av blåhval frem mot midten av 1900 tallet. Noe vi derimot vet er at blåhvalen ejakulerer mellom 90-180 kilo sperm under parring! Og blir kua drektig må hun belage seg på at kalven konsumerer over 400 liter morsmelk i døgnet. Etter 7-8 måneder forlater den 17 tonns kalven moren for å klare seg selv. Her kan du se noen flotte videoklipp av blåhval som svømmer i havoverflaten.

Der ingen skulle tru at ein stor penis kunne bu    
Rur er små krepsdyr som lever kjegleformede, hvite kalkskall, festet til harde overflater som steiner og skipsskrog. Du har sikkert sett disse kalkskallene på svaberg og kanskje rundt munnen på de store hvalene? Dette krepsdyret har den lengste penisen vi kjenner i dyreverdenen (i forhold til kroppsstørrelse), den er 25 ganger så lang som kroppen! Ruren parrer seg ved å stikke penis ut gjennom en åpning i skallet og befrukte andre individer i nær omkrets. Heldigvis for ruren er den hermafroditt, altså tvekjønnet, slik at den alltid er heldig med naboen;) Du kan se en video av en befruktning her. (Penisen er det tynne trådlignende organet som strekker seg over til naboen). 

Det finnes over 1200 arter av rur, spredt i alle verdens hav.
Foto: Wikipedia

Rurens larver er frittsvømmende (dyreplankton) og gjennomgår flere stadier før de slår seg ned på et fast levested og utvikler seg til voksne individer. Larvene tiltrekkes av stoffer som de voksne individene utskiller, og dette gjør at larvene havner på passende levesteder. Når den først har satt seg kan den ikke røre på seg mer enn noen få millimeter. Rur som fester seg til hvaler er artsspesifikke, men forskerne vet fortsatt lite om dette, tilsynelatende, symbiotiske forholdet. Her kan du lese mer om hvorfor og hvordan rur fester seg til hval.

Rur som har slått seg ned på hodet til en gråhval. Noen forskere tror at et lag med rur kan fungere som ekstra våpen når hvalene slåss om den fineste kua.
Foto: scienceline


Havet er fullt av rare sexvaner! Kanskje har du hørt om dyphavsmarulkene (fam. Ceratiidae)? For disse dyphavsfiskene er det så vanskelig å finne både mat og make at når de møtes fester hannen seg i hunnen og blir hengende resten av livet. Han blir til en liten parasitt som bare består av kjønnsceller - snakk om å ofre seg for kjærligheten! Om du vet om noe annet underlig vil vi gjerne høre om det her på bloggen, for eksempel via facebook-gruppa vår eller kommentarfeltet under.
God (sen)sommer!


6 kommentarer:

 1. Haha, mye jeg ikke visste om sexlivet i havet merker jeg :D

  SvarSlett
 2. Fantastisk! Litt som å være fjorten år og sniktitte i voksenhylla på bladkiosken. Bare at nå kan jeg nikke voksent og kamuflere det hele i naturvitenskapelig interesse :D

  SvarSlett
 3. "Slike "jomfrufødsler" aldri vært påvist hos pattedyr (om man ser bort fra Bibelhistorien)." Veldig mange religioner har historier om joumfrufødsler. Meget interesant at det ikke er tatt fullstendig ut av lufta, men ut av havet.

  SvarSlett
 4. Skandaløst! Selv ikke havet er sexløst. Jeg trodde fisker ble til av at man helte kaviar i vannet. Uansett, fantastisk informativt dette her :) Gleder meg til neste oppdatering!

  SvarSlett
 5. First time I hear about that and I am so impressed. Reading such posts you understand that our world is amazing and unique. I think that the topic about ''whales mating'' won't let me fall asleep tonight.

  SvarSlett