Søk i bloggen

22. apr. 2013

Nasjonal strandryddedag på lørdag

Sel er naturlig nysgjerrige dyr og er derfor svært utsatt for å sette seg fast i søppel.
Bli med og rydd en strand lørdag 27.april! Hold Norge rent arrangerer nasjonal strandryddedag. Marinbiologene.no skal selvfølgelig delta. Bli med du og! Meld deg og vennene dine på her. Marinbiologene gir deg noen gode grunner til hvorfor vi trenger å rydde kysten vår.

 Et økende verdensproblem

 

Rester av en sjøfugl med plastbiter i magesekken.
Verdens hav fylles hvert år med søppel og svært lite av dette tas ut. Søppelet hoper seg opp, på sjøbunnen, langs kysten og i områder med sterke strømsystemer (gyrer). Søppel av plast brytes svært sakte ned og kan bli værende i havet i mange ti år. Plastposer for eksempel kan ta opptil 20 år å bryte ned. Plasten vil gradvis brytes ned til mindre og mindre biter, og bli såkalt mikroplast som er svært vanskelig å hente ut igjen.

Konsekvensene av søppelet er at dyr blir skadet og drept ved at de vikler seg inn i dette og setter seg fast.  Noen dyr tar feil av søppelet i den tro at det er mat. Dette søppelet kan skade dyrets fordøyelsessytem, gi fordøyelsesproblemer og kvele dyret. Sjøfugler som henter maten sin i havoverflaten er en spesielt utsatt dyregruppe. Særlig plastmateriale er et problem, både fordi de kan inneholde miljøgifter i seg selv og er en effektiv "miljøgift-magnet" ved at plasten kan trekke til seg miljøgifter som finnes i havet.

Les mer om forsøpling av havet på www.miljøstatus.no. Sjekk også ut en videosnutt om hva marinbiologene fant på strandryddedagen i 2011, her.

Nødvendig å finne kildene til søppelet

 

Søppel fra en strand på Bygdøynes. Foto: Guri Sogn Andersen.
Alt søppelet som samles inn på strandryddedagen registeres på et skjema. Registreringene gjør det mulig for Hold Norge rent å kartlegge sammensetning, mengde og spredning av den marine forsøplingen. Dette gjør det enklere å finne kildene til søppelet og mulig å sette i verk gode tiltak. I tillegg er tallene med på å opplyse privatpersoner, bedrifter og myndigheter om omfanget og konsekvensene av marin forsøpling. Har man tall på hvor stort miljøproblemet er, er det et godt virkemiddel for å få med seg folk til å gjøre det som trengs, for å redusere problemet.

Send oss bilde av din opplevelse på strandryddedagen!

Send oss gjerne bilder av din opplevelse på strandryddedagen! Bildet kan du sende til info@marinbiologene.no. På facebookgruppa vår kan du se bilder fra tidligere år. Husk å bli medlem av gruppa vår, hvis du ikke alt er det!

God strandryddedag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar