Søk i bloggen

31. mars 2013

You're gonna need a bigger boat...

Den legendariske og litt private hvithaien (foto: Wikipedia)
Siden vi nordmenn helst lar oss underholde av skrekk og mysterier i påsken, byr vi på et innlegg om havets mest fryktede og litt mystiske fisk, nemlig hvithaien. Som hovedrolleinnehaver i "Haisommer" har hvithaien skylda for at noen av oss, i evig tid, vil være skvetne badegjester. (Selv på våre egne breddegrader, hvor den ikke finnes). Hvithaien er en fabelaktig jeger og kan lukte blod på 5 kilometers avstand. Les mer hvis du tør...

Verdens største predatorfisk 

Hvithaien spiser sjøpattedyr som seler, sjøløver og delfiner. (Foto: Wikipedia).

Hvithaien er verdens største predatorfisk og kan bli 6 meter lang og veie over to tonn. Hvalhaien (verden største fisk) og vår hjemmehørende haiart brugde kan bli større enn dette, men disse lever av plankton og er ikke predatorer. Disse kan bli over 10 meter lange. Hvithaien finner du på de midtre breddegrader, særlig langs kysten av Australia, California, og Sør Afrika.

Hvithaiens utbredelse (Figur: Wikipedia).

Hvithaien foretrekker sel og sjøløver til middag, men kan også spise andre små haier og sjøfugler. Men hvordan sniker en så stor fisk seg inn på byttet sitt?

Den sjette sans

Titt-tei (Foto: Ukjent)
Hvithaien har, som alle haier, en sjette sans som gjør at de kan oppdage elektromagnetiske impulser fra dyr i nærheten. Med sine "Lorenzinske ampuller" (lokalisert ved snutepartiet) kan haien fange opp elektriske signaler fra for eksempel hjerteslag i et bytte. Dumt å få hjerteklapp ved synet av en hvithai kanskje? Denne sansen kan de også bruke som et kompass til navigering etter jordas elektromagnetiske felt. 

White Shark Cafe

Blid hvithai på vei til White Shark Cafe?  (foto: Wikipedia).
Da Guri og jeg besøkte det fantastiske akvariet i Monterey Bay (California) i oktober, gikk vi på en forelesning om hvithaien (Carcharodon carcharias). Forskerne ved Monterey Bay kunne fortelle at det fortsatt er en del mystikk omkring hvithaien's liv. For å besvare spørsmål som hvor de parrer seg og hvor de føder, har forskerne festet satelittsendere på 167 voksne hvithaier.  Ved å følge haiens vandringsmønster har man funnet ut at haien svømmer over store avstander mellom California og Hawaii og dykker ned på utrolige 1200 meter. Et sted midt i mellom Califorina og Hawaii, avslører satelittsporingen at hvithaien har et mystisk "myldretreff " som varer i 100 dager. Dette stedet kaller forskerne "White Shark Cafe". Her møtes både unge og gamle haier og tilsynelatende er det lite med mat. Hva i all verden gjør haiene der? Forskerne vet enda ikke. Først tenkte man at haien parret seg der, men så viste det seg at de unge hvithaiene også deltok på myldretreff. Noe som indikerer at hensikten kan være en annen. Ungdommen blir kjønnsmodne i 15 års alderen. Forskerne vil også undersøke om området faktisk har mer mat enn det ser ut til. Dette vil de gjøre gjennom å kartlegge for eksempel tunfiskens vandringsruter. Les mer her.

Her kan du lese mer om forskningen som gjøres ved Monetery Bay akvariet. Les også Guris innlegg om dette råkule akvariet her.

Hvem dreper hvithaien?

Hvithaien har få naturlige fiender, men det har blitt observert at spekkhoggere har gått til angrep på hvithai. Dette kan komme av at hvithai og spekkhoggere konkurrer om maten. En annen fiende for hvithai, er mennesket. Hvithaien fiskes på grunn av finnene (les mer om dette i et tidligere innlegg), som trofeer, eller for tennene som det lages smykker av. Den drepes også utilsiktet ved at haien vikler seg fast i fiskegarn. Hvithaien regnes i dag som truet (IUCN), selv om det fortsatt er uvisst hvor stor bestanden faktisk er. Forskningen som gjøres ved Monterey Bay Aquarium er et viktig bidrag for å dekke kunnskapshullene.

Ikke så farlig som du tror

Hvithaien er nysgjerrig på godt og vondt. (Foto: Wikipedia)
La oss berolige deg med at de aller fleste hvithaiangrep ikke er dødelige. Ofte slipper de mennesket straks etter ett bitt og har ikke som intensjon å spise mennesker (sier National Geographic). De er nysgjerrige dyr og har ikke noen annen måte å sjekke deg ut på, enn å ta en smaksprøve.

Vil du se noen spektakulære opptak av hvithai i sitt naturlige miljø? Sjekk ut denne filmen fra naturreservatet i Farallones gulfen utenfor San Fransisco. Kanskje du sitter igjen med et litt annet inntrykk av hvithai enn du opprinnelig hadde?

God påske videre alle sammen!

3 kommentarer:

  1. Kjente at jeg skulle ønske det var mulig å se hvithai fra Nesoddbåten! Fint innlegg. Spennende forskning :-)

    SvarSlett
  2. Amazing! I didn't know about Ampullae of Lorenzini which not only this shark but also many fish can have. So these fish have the advantage among other kinds.

    SvarSlett