Søk i bloggen

8. juni 2013

I dag skal vi feire verdens havdag

Slående vakker havutsikt fra highway 1 i Big Sur i Califorinia (foto: Marianne)

I dag er det World Oceans Day! I dag skal det feires! Vi tipser deg om tre viktige ting du kan gjøre for havet. Ikke bare i dag, men hver dag. Vær med å bidra til at verdens hav beholder sitt fantastiske dyreliv i framtiden. Vil du gjøre enda mer, har du vunnet våre hjerter for alltid! Og ikke minst, vi har lagt ut årets hav-spilleliste på Spotify, for å sette deg i rett stemning. Ha en strålende havdag!

1. Velg bærekraftig sjømat - last ned Grønt Napp!

Spis sjømat som forvaltes bærekraftig. Foto: Janne Gitmark.Vi må forvalte ressursene i havet slik at arter ikke utryddes. Hver og en av oss kan gjøre noe for å sikre at havet forblir rikt på liv. I samarbeid med Benedicte Raae fra bBrapic hjelper marinbiologene deg å gjøre gode sjømatvalg med beta appen Grønt Napp. Her får du rask oversikt over hvilke arter du trygt kan nyte med god samvittighet.
Gå til Grontnapp.no og legg til listen som et bokmerke på din mobil.

2. Ikke kast plast og Q-tips i do

Visste du at Q-tips opprinnelig het "Q-tip baby gays"? Fornuftig nok endret man navnet etterhvert til bare Q-tip.(Q'en står for Quality.) Kaster du Q-tips i do, er det begynnelsen på en lang reise gjennom kloakkanlegget og videre ut i havet. Noen Q-tips ender opp på stranda. Plasten brytes svært sakte ned og den vil bli værende i miljøet i flere titalls år. Det er ekkelt og det er unødvendig og dyr kan ta skade av det. Ikke kast plast av noen form i do.
Flasken er full av Q-tips som vi plukket i løpet av en time på Huk under strandryddedagen i år. De er overalt!! (Foto: Kristine von Krogh).

3. Velg bort miljøskadelige stoffer

Daglig omgir vi oss med produkter som er skadelige for både mennesker og dyr. Vær bevisst på produktene du kjøper, fra klær og sko til shampoo. Når du dusjer for eksempel, renner disse stoffene ut i havet. Sjekk innholdsfortegnelsen på pleie og kosmetikk. Velg bort produkter som inneholder parabener og siloksaner. Har plastproduktet en stram lukt? Styr unna, dette er et tegn på at den kan inneholde miljøskadelige stoffer.

På nettstedet www.erdetfarlig.no får du gode tips om flere stoffer som du bør unngå.

Havet er til stor glede for store og små. Monterey Bay Aquarium i California er verdt et besøk! (Foto: Guri)

Ønsker alle en fin World Oceans Day 2013!

Havhilsen fra

Guri, Kristina og Marianne


1 kommentar:

  1. The most important thing is to inform everyone that only together we can resist the factors that affect the sea and try to make them cleaner and safer for animals and plants.

    SvarSlett