Søk i bloggen

9. apr. 2011

Marint søppel - endelig et problem vi tar fullstendig ansvar for


I april skal vi se nærmere på et globalt miljøproblem, nemlig forsøpling av havet. Nå kommer fortidens synder og biter oss i ræva. Marinbiologene er pinlig berørt på alles vegne, men vi kan jo lære av våre feil. Kan vi ikke?

Marint søppel, mikroplast, "the great pacific garbage path" og konkurranse!

Marint søppel er søppel som du og jeg har dumpet eller forlatt i det marine miljø og som selvfølgelig ikke hører hjemme i havet eller på stranda. Dette kan være bildekk, plastflasker, fiskegarn, kjøleskap eller hva du enn måtte finne på å kaste i naturen av menneskapte produkter. Typisk for disse produktene er i tillegg at de har lang nedbrytningstid og kan bli liggende i naturen skremmende lenge. Etter den første Ra-ekspedisjonen i 1969 ytret Thor Heyerdahl bekymringsfullt : " Mennesket bruker verdens største innsjø som en avfallskum". Tja, vi har vel ikke kastet noe mindre siden den gang?

Hva er konsekvensene?

Konsekvensene av forsøplingen er svært alvorlige. Dyr blir skadet eller drept ved at de får i seg søppelet fordi de tror dette er mat eller de vikler seg inn og blir sittende fast i tau og garnrester. I tillegg er det et drittrist syn i seg selv. En stadig større mengde søppel, spesielt plast, akkumuleres i de store strømvirvlene i det nordlige stillehav, kalt "the great pacific garbage path" (klikk her for en videosnutt på youtube). Dette er det som er synlig på overflaten, men hvordan ser det ut på bunn? Søppelet blir gjerne ført med strømmene ned til dype kløfter på havbunnen hvor de kan akkumuleres og bli liggende i hundrevis av år. I dypet hvor det er mørkt og lite oksygen går nedbrytningsprosessen enda saktere enn oppe i havoverflaten.

Mikroplast

Fra plastprodukter har det dukket opp et "mindre" problem. Nemlig mikroplast. Mikroplast er et resultat av at større plastbiter stadig har blitt fragmentert til bittesmå mikroskopiske partikler gjennom bølgeslag eller slitasje fra sandpartikler. Problemet med mikroplast er at dyr i havet som livnærer seg av plankton stadig får i seg plastbiter som ikke har noen næringsverdi i det hele tatt og som kan drepe dem på flere måter, gjennom f.eks gi dem fordøyelsesproblemer eller tilføre miljøgifter.
Se her for et foredrag holdt av Charles Moore om forsøpling av havet, med fokus på mikroplast.

April konkurranse

I løpet av april skal vi se nærmere på problemene som marin forsøpling fører med seg. Har du et forslag til hvordan vi kan rydde opp søppelet? Vær kreativ og send inn forslaget til info@marinbiologene.no innen 6.mai. Det beste forslaget blir premiert, så ta en titt på vår nettbutikk og si hva du kunne tenke deg.
Men det aller viktigste tiltaket vet du nok allerede; ikke kast søppel i naturen!

1 kommentar:

  1. The marine litter is an unsolved problem for many years. And there will be always to sides of this problem, those who try to cleanup and protect nature and those ones who pollute it.

    SvarSlett