Søk i bloggen

12. apr. 2011

Berg Hansen ute i hardt vær - igjen - Har ministeren vår tillit?

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg Hansen (Ap) eier omtrent ti prosent av Sinkaberg-Hansen AS, et selskap som driver med lakseoppdrett. Selskapet anklages for unøyaktig innrapportering av miljøtilstanden ved anlegget Risværgalten i Nord-Trøndelag og er nå politianmeldt. Nok en gang er det Kurt Oddekalv og Miljøvernforbundet som passer på. Oddekalv dro med seg NRK og en miniubåt med kamera for å undersøke forholdene under oppdrettsanleggets merder. Les saken og se og en svært informativ og god video her: NRK.Vi i Marinbiologene registrerer at blesten fra forrige runde med politianmeldelser ikke har lagt seg. Sinkaberg-Hansen AS ble etterforsket av Økokrim i fjor for påstander om feilrapportering av lakserømming og høye forekomster av lakselus. Lenge før politiets konklusjon ble lagt på bordet, slo ministerens eget direktorat (Fiskeridirektoratet) fast at statsråden ikke kunne lastes for rømmingen. Vedtaket var signert av Otto Gregussen (Ap), tidligere fiskeriminister og god venn av Berg-Hansen (les saken her: NRK). Statsadvokaten henla senere saken, da etterforskningen til slutt faktisk viste at det ikke fantes grunnlag for straffeforfølgelse av hverken enkeltpersoner eller selskapet.

I fjor (20.03.2010) oppfordret førsteamanuensis i fiskerirett ved Universitetet i Tromsø, Peter Ørbech, fiskeri- og kystministeren om å vurdere og trekke seg fra sin post på grunn av inhabilitet. Justistdepartementets habilitetsvurdering viste nemlig at hun brøt reglene da hun frøs milliongebyrer mot oppdrettsnæringen.

Vi ønsker gjerne innspill fra dere i kommentarfeltet under.

Har du tillit til Lisbeth Berg-Hansen som fiskeri- og kystminister? 
Ja eller nei etter magefølelsen er nok, men skriv gjerne litt om hvorfor eller eventuelt hvorfor ikke hvis du har et argument eller fler :)7 kommentarer:

 1. Jeg må si at jeg har litt problemer med å stole på at hun kan holde seg objektiv. Men jeg tenker også at det kan være vanskelig å unngå folk med interesser i den ene eller andre retningen i en slik posisjon. I bunn og grunn er det kanskje viktig at en minister har erfaring fra områder hun/han har innflytelse på? Fortsatt litt usikker, men heller altså mot nei. Synes det er vanskelig å se forbi de personlige økonomiske interessene Berg-Hansen har i oppdrettsnæringa.

  SvarSlett
 2. lite tillitsvekkende og ganske absurd at en fiskeoppdretter får bestemme over fiskeridepartementet. ville man latt statoil bestemme premissene for oljeutvinning i norge?

  SvarSlett
 3. Godt poeng! Noen andre synspunkt, folkens?

  SvarSlett
 4. Jeg hadde egentlig tenkt at jeg skulle skrive litt om hvordan ministeren er inhabil etter forvaltningsloven, og om hvordan alle hennes undersotter også er inhabile, og at det er rart at Stoltenberg har tatt inn en slik person i regjeringen på grunn av det. Hennes posisjon vil jo enten hemme hele fiskeriforvaltningen, eller hun vil gjøre seg skyldig i et massivt lovbrudd. Men jeg skjønner av Martes innlegg at det ikke er nødvendig. Man trenger jo ikke lover for å forstå at det ikke er lurt å la Lars passe på godsakene i kjøleskapet.

  SvarSlett
 5. Hehe... vil si meg enig i dét. Det hadde vært interessant med noen andre synspunkt her, men det er kanskje ikke så mange...? Det kan se ut som regjeringa har et alvorlig tillitsproblem...?

  SvarSlett
 6. Når slike ting skjer i USA ler vi litt av dem og tenker sånn rolleblanding driver vi ikke med i Norge.

  I USA er ofte tilfellet krigsindustri, noe som er veldig synlig. Her er det snakk om ting man må ha ubåt for å se, men jeg vet ikke om det gjør saken så mye bedre - bare litt usynlig kanskje for oss folk flest.

  SvarSlett
 7. Derfor er det ekstra viktig at vi snakker om det. Godt poeng, Benedicte.

  SvarSlett