Søk i bloggen

7. feb. 2012

Om å være marinbiolog, litt om hvordan og mest om hvorfor!

Frithjof (nederst) og jeg undersøker sukkertareskog, Foto: NIVA

Den siste tiden har vi fått et par henvendelser fra unge mennesker som vurderer å bli marinbiologer. Jeg blir så glad når vi får sånne meldinger i innboksen! På oppfordring fra Iris (18 år) skal jeg derfor forsøke å besvare noen av spørsmålene vi har fått.

Lurer du på hva en marinbiolog er, hva vi egentlig driver med eller hvorfor denne marinbiologen blir litt ekstra varm i trøya når hun snakker om havet?
- Les en liten historie og noen betraktninger ;-)

Vinteris, varmedress og blikk for havet.

Feltarbeid om vinteren
Foto: NIVA
Det er en kald februardag. Fingrene mine er stive som istapper idet jeg forsøker å brette ut en tommestokk og måle lengden på en sukkertare. Jeg har fulgt akkurat denne sukkertaren og 119 andre i dette området i flere måneder. Jeg banner, blåser varme i fingrene mine og lurer på hvordan jeg endte her... Jeg har lurt på dette flere ganger. Hvorfor gidder jeg stå her og fryse fingrene mine stive og blå, bli våt på tærne og sulten? Det er rart hvordan et slikt øyeblikk nesten alltid avløses av en motsetning.

Jeg retter ryggen og blir møtt av en ubeskrivelig vakker solnedgang. Jeg er rød på nesa og blank i øynene av kulda, men inni varmedressen er det godt og lunt. Jeg stikker hendene inn i vottene jeg har hatt på innerlomma og kjenner den deilige varmen myke opp de stive fingrene. Jeg kjenner hjertet mitt slå litt ekstra når jeg står der og ser utover den snødekte skjærgården og en oransj, rosa, lilla og blå himmel som speiles i havet der ute. Jeg henter frem matpakka fra sekken. Det er i disse øyeblikkene jeg innser at jeg har den beste jobben i hele verden. Og på sommeren er det kanskje enda flere av dem :-)

Hva gjør en marinbiolog?


Grisete, men gøy
Foto: NIVA
Det går an å være marinbiolog på flere måter. Noen marinbiologer er nesten bare ute i naturen og samler informasjon i form av målinger, observasjoner eller prøver. Målinger kan være f.eks være lengden på en torsk, observasjoner kan f.eks. være antall selunger i et kull og prøver kan være blodprøve fra en spekkhogger.

Andre biologer sitter mesteparten av tiden i en lab eller bak en PC og analyserer nettopp denne typen informasjon. Når informasjonen er blitt til kunnskap må en tredje type biolog, formidlere og rådgivere, sammenstiller og bringe kunnskapen videre slik at den kan brukes.

Båtliv om sommeren
Foto: NIVA
Men, så er det ikke sånn at man MÅ velge å være en av typene. Det jeg setter mest pris på med jobben min er at jeg har mulighet til å kombinere alle disse rollene og bruke flere sider av meg selv. Jeg liker å være ute i naturen, dykke og drive feltarbeid, jeg liker å finne svar på spørsmål og gruble på ting og jeg liker å skrive og fortelle om det jeg har funnet ut, særlig når kunnskapen jeg har skaffet meg kan brukes til noe nyttig!

Hvorfor er marinbiologer nyttige?

Prøvesamling
Foto: NIVA
Kunnskap marinbiologer har skaffet brukes i mange sammenhenger. Det er for eksempel svært nyttig å vite noe om organismer som lever i et havområde uansett om man skal argumentere for eller imot åpning av et nytt felt for oljeboring. Når myndighetene skal bestemme hvor mye fisk fiskerne har lov til å hale i land, er det viktig å vite litt om hvor mye fisk som faktisk finnes der ute. Uten slik kunnskap risikerer vi å ødelegge eller tømme våre egne ressurser. Biologisk kunnskap er derfor en forutsetning for bærekraftig forvaltning av Norges ressurser. (Les om hva bærekraftig forvaltning betyr her.) Som marinbiolog bør du derfor være kreativ, våge å tenke nytt og være tøff nok til å takle at ikke alle er enig med deg hele tiden. Det er kjempespennende og ikke minst utfordrende! :-)
Prøvesamling
Foto: NIVA

Hvordan blir man marinbiolog?


Litt om biologistudiet og kravene for å komme inn kan du for eksempel lese her
http://www.uio.no/studier/program/bio/ (Universitetet i Oslo)
Trykk f.eks. på knappen "Hvordan søke på dette studiet" for å få oversikt over inntakskrav. - Man trenger altså generell studiekompetanse og et par realfag.

Vi tror inntakskravene er de samme ved alle universiteter. Høyskoler er vi litt usikre på. Det er også verdt å merke seg at studietilbudene kan variere litt. Vi vil derfor råde deg som vil bli marinbiolog til å lese litt om hvert av utdanningsstedene og studieprogrammene  før du søker. Tenk litt over hva du har mest lyst til å jobbe med.

Hva med lønn og sånt da?


Tja, det er vel som med de fleste andre yrker - det kommer litt an på... Stort sett er lønna grei. Som nyutdannet tjener ca like mye som en lærer (dvs fra 350 000 - 550 000 i året). Det er vel ingen som blir marinbiolog for å tjene MYE penger, men jeg tror nok det er mulig. Det finnes mange måter å bruke marinbiologisk kompetanse på som også kan være økonomisk innbringende.

Det som er sikkert er at uten interesse for faget blir det veldig tungt. Biologistudiene er krevende, og du bør være motivert før du begynner. Men, for oss som synes det er spennende å finne ut hvordan organismer fungerer sammen, hvordan de påvirkes av hverandre og hvordan de påvirkes av miljøet de lever i er det definitivt verdt slitet. Særlig når du får stå i bauen av en båt på vei inn i solnedgangen, varme fingrene i en lun varmedress, spise matpakka som smaker ekstra godt etter en dag på sjøen og kalle det "en del av jobben" - det er nå min mening :-)

14 kommentarer:

 1. Hei, bra levert, Gurimor. Kanskje dette blir mitt neste studium? Klem, mamman sin.

  SvarSlett
 2. Takk for det, mamman sin! Man kunne jo lagt guida turer under vann også? ;-D

  SvarSlett
 3. Man kan jo si man blir satt på en tålmodighetsprøve på studiene på Blindern.. Du må nemlig gjennom ganske mange fag før du kan ta fatt på sjøsprøyt og bølgesus. Men må du så må du:)

  SvarSlett
 4. Det er jo som endel andre yrker også, tenker jeg, som er en kombinasjon av å være praktiske og teoretiske. Noen ting er veldig spennende og andre ting er mindre spennende. Å ha en jobb hvor ingen dag er lik er kjempespennende!
  Nå vet jeg i hvert fall mer om hva en marinebiolog gjør!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så sant så sant. Ja, det er litt rart det der. Når jeg forteller at jeg er marinbiolog er det veldig mange som sier "Åååå, så kult!" veldig ofte tett etterfulgt av "Hva gjør egentlig en marinbiolog? Dykker og kjører båt?" Det er veldig mange som har et tydelig bilde av "marinbiologen" uten egentlig å ha noe tydelig bilde av hva vi faktisk jobber med. Det siste håper jeg bloggen vår kan bidra til å gi ;-)

   Slett
 5. Jeg liker "Biologisk kunnskap er derfor en forutsetning for bærekraftig forvaltning av Norges ressurser." Og jeg liker enda bedre at dere gjør den kunnskapen tilgjengelig for oss. Neste skritt mot resultater blir å øve på å bruke makt mot makthaverne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Penger er makt..men vil Norge ha penger nå eller vil vi sørge for å ha penger i fremtiden? Det er spørsmålet.

   Slett
 6. Fin-fin reklame for faget! Studieveiledere i det ganske land burde ha denne tilgjengelig for å tipse potensielle studenter!

  SvarSlett
 7. Flott beskrivelse av hva marinbiologer kan drive med.

  SvarSlett
 8. Hei :)
  Kjempebra innlegg! Nå fikk jeg et godt innblikk i hva dere gjør. Jeg gruer meg til studiene. Men jeg tror, som du sier, at hvis jeg virkelig vil dette så kommer man gjennom det (med en stor dose tolmodighet og optimisme!)

  Tusen takk for flott innlegg, jeg fortsetter å følge bloggen.

  Hilsen Iris

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er hyggelig å høre, Iris.

   Selv om studietiden er litt slitsom, er den for de fleste også en fantastisk tid. Man styrer hverdagen sin i mye større grad enn man er vant til fra skolen, møter mange nye mennesker og har MYE gøy hvis man vil. Men, det er også viktig å ha en plan. Det virker som du er en målbevisst og reflektert jente, så det kommer sikkert til å gå kjempefint! ;)

   Slett
 9. Hei:) Min største drøm er å bli marinebiolog, dette har vært min drøm siden jeg var 16 år. Har hoppet litt fram og tilbake de siste åra for jeg ble usikker på om dette er virkelig det jeg vil. Å det er det. Jeg lurer på som sikkert mange andre er hvilke fag må jeg ha for å kunne komme inn på UIB?

  Mvh

  Ina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ina!

   Jeg tror kravene for opptak til biologistudiet er likt uansett hvilket universitet i Norge du ønsker å studere ved. Her kan du finne litt info om studiet ved Universitetet i Bergen: http://www.uib.no/bio/

   Ta kontakt med biologisk institutt dersom det er noe du lurer på. De pleier å være veldig hyggelige :-)

   Lykke til!

   Slett