Søk i bloggen

6. juni 2011

Flipper og andre helter

I juni skal vi feire sommeren og hedre pattedyr vi synes har gjort en særlig innsats for havet og formidling av marinbiologi. Dette gjør vi i anledning markeringen av World Oceans Day 2011 den 8.juni. Vi ønsker å sette av en hel måned til de som inspirerte oss til å studere marinbiologi og som minner oss på hvorfor vi gjør det vi gjør. På bildet over ser du TVkjendis Flipper, en utrolig smart delfin som i flere tiår har gjort mange nysgjerrige på hav og marinbiologi (oss selv inkludert). Andre tobeinte helter kommer på løpende bånd gjennom hele måneden.

 Flipper - faster than lightning


Da jeg skulle tenke over hvem av mine marinbiologiske helter som skulle få et innlegg under denne månedens tema kom jeg på en delfin som gjorde havet veldig trygt og fritt for kriminelle i min oppvekst, nemlig Flipper.

Flipper er delfinens svar på MacGyver og opprinnelig sendt på TV fra 1964-1967 og med hyppige "re-runs" frem til i dag. Den tillhører den mest kjente (pga av Flipper serien?) og vanligste delifnarten kalt tumler på norsk (bottlenose dolphin på engelsk). Hovedrollen i serien ble spilt av flere forskjellige "kvinnelige"delfiner. Hunkjønndelfinene gjorde seg nemlig best på TV fordi de har mindre arr og skader etter kamper med andre delfiner enn hannene har. Den berømte "halehoppingen på vannet måtte en mannlig "stuntdelfin" kalt Clown ta seg av, ellers gjorde damene alle triksene sine selv.

So long and thanks for all the fish
Delfinen Kathy, en av skuespillerne i rollen som Flipper, tok visstnok sitt eget liv etter at TV-produksjonen var ferdig forteller delfintrener Ric O'Barry til Oprah. Slik forteller han hva som skjedde med Kathy:
"She was really depressed... You have to understand dolphins and whales are not [involuntary] air breathers like we are. Every breath they take is a conscious effort. They can end their life whenever. She swam into my arms and looked me right in the eye, took a breath and didn't take another one. I let her go and she sank straight down on her belly to the bottom of the tank."
Egentlig vet jeg ikke hva jeg skal tro om selvmordsdelfinen, men hvis du tenkte at "Flipper" bare er en smart delfin som finnes på TV kan du følge lenken under og lese om noen bevæpnede delfiner som klarte å rømme fra en treningsleir under orkanen Katrina. Det var dermed fare for at  uskyldige dykkere og surfere skulle bli truffet av piler fra delifinene, som i god tro var på jakt etter spioner eller terrorister. Les og le her

Noen fakta om tumlere:
 • Tumlere er nysgjerrige og sosiale dyr som lever i flokk og er svært aktive i havoverflaten.
 • Voksne individer kan bli mellom 2 til 4 meter lange (hunnene er gjerne noe minder enn hannene.)
 • De kan svømme opp til 55 km/t.
 • De har godt syn både over og under havoverflaten.
 • De kan kommunisere med hverandre gjennom lyder,  sonar (ekkolodd) og kroppsspråk.
 • De jakter ofte på maten i samarbeid med de andre i flokken.
 • Tumlere lokaliserer byttet sitt (som fisk eller blekksprut) ved hjelp av sonar.
 • De har karakteristisk krummet ryggfinne. (Det er altså lett å skille en tumler fra en hai sånn fra overflaten, for de av dere som skal på ferie i varmere strøk...)
 • Delfiner har dessverre lett for å bli viklet inn i fiskenett på jakt etter mat. Siden de er avhengige av luft fra overflaten for å puste, vil dette mest sannsynlig føre til drukningsdøden.
 • De kan trenes opp av militære til å lokalisere sjøminer og dykkende soldater. (Jepp og skyte med bedøvelsespiler tydeligvis ;))
World Oceans Day 2011
Husk at vi skal feire WOD på onsdag! Så følg med videre på bloggen!

Nyhetsbrev fra marinbiologene
Vil du ha månedlig nyhetsbrev fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta e-post for å skaffe deg kjapp og grei oversikt over siste nytt fra bloggen. Påmeldingen gjør du ved å registrere deg i kolonnen til høyre.

3 kommentarer:

 1. Jeg har snorklet og dykket med ville delfiner flere ganger. De utrolige skapninger.

  SvarSlett
 2. Har du? Så kult:)Håper de ikke var bevæpnet;)

  SvarSlett
 3. This is an incredibly smart dolphin who for decades has made many people curious about ocean and marine biology.

  SvarSlett