Søk i bloggen

30. juni 2011

Havets helter: Skaperen av marinbiobloggen


Den fantastiske Guri 

Guri og jeg.
Hunden som kjeder seg nederst til venstre heter Birk.

Det er mange som tappert gjør en innsats for havet i Norge: Bellona (25 år), Natur og ungdom, WWF (50 år), Norges naturvernforbund og utallige forskere på universiteter og institutter rundt omkring i Norge. Men uten marinbiobloggen.. akk hvor fattigt vårt virituelle nett ville vært. Denne runden med havhelter handler om marinbiobloggens egen primus motor, nemlig Guri . I dette ekslusive intervjuet blir du bedre kjent med skaperen av nettstedet vårt.

21. juni 2011

Cousteau og Calypso

Kaptein Cousteau
I går satt jeg meg ned og tenkte litt over hvilken havhelt jeg ville vie dette innlegget til. Jeg hadde ikke behov for å tenke lenge. En iøynefallende rød topplue dukket opp i bevisstheten og svaret lå foran meg. Det er selvfølgelig Jacques-Yves Cousteau dette innlegget skal dreie seg om. Cousteau var offiser i den franske marinen, oppfinner, oppdager, økolog, marinbiolog, miljøaktivist, dykker, filmskaper, fotograf og forfatter. Hans pionerarbeid innen teknologi, undervannsfilming, formidling av marinbiologi og miljøaktivisme gjør ham til en av Marinbiologenes helter. Jeg har funnet frem litt info, noen bilder og et par videoklipp som fikk tårene til presse litt i øyekroken. Gjør deg klar til en bitteliten reise inn i Cousteaus arv. Hurra for mannen med den røde topplua!

13. juni 2011

Hjelp Havets Haier unngå Haifinnefisket

Foto: Nancy Boucha / Marine Photobank
Av: Fredrik Myhre, leder for Hjelp Havets Haier

De siste tiårs intense haifiske har ført til en dramatisk nedgang i verdens haipopulasjoner. Hvert år fiskes det mellom 70 og 100 millioner hai og enkelte haiarter anslås å ha hatt en nedgang på hele 90 %. En stor andel av dette fisket foregår ved bruk av langline, en fangstmetode som fører til enorme mengder bifagst og som påfører dyr unødvendig lidelse. Mange steder fanges hai utelukkende på grunn av sine verdifulle finner. Finnene kappes av mens resten av dyret overlates lemlestet til dypet og den sikre død. Det bestialske fisket har ført til at haien i dag er den mest truede gruppe fisk som finnes i havet. Hjelp Havets Haier ønsker å etablere et nasjonalt lovverk mot import av illegale haifinner til Norge. Du kan hjelpe oss.

8. juni 2011

Hurra for World Oceans Day 2011!

I dag, 8. juni, er det World Oceans Day (WOD)!! Vi håper du har kledt deg i blått for å markere dagen ;) Ta en titt på vår spotifyliste for å gi dagen en ekstra marinmusikalsk snert.
(URI: spotify:user:okei_marianne:playlist:3uhZXv8WGAAMF38u5pGGjw)

Årets WOD-tema er "Youth: the Next Wave for Change". Nytt av året er at temaet skal vare i to år! Markedsundersøkelser foretatt av the Ocean Project viser at "unge mennesker er det mest kunnskapsrike og motiverte segmentet av populasjonen når det kommer til miljø og bevaring". Dette kom ikke som noen bombe akkurat :) Et mer overraskende og svært gledelig resultat, er at foreldre i økende grad søker informasjon og råd fra sine tenåringsbarn om disse emnene.

Marinbiologene har en oppfordring til deg:

7. juni 2011

Utforsk havet med Google

Som en oppvarming til den store dagen, World Oceans Day 2011:

6. juni 2011

Flipper og andre helter

I juni skal vi feire sommeren og hedre pattedyr vi synes har gjort en særlig innsats for havet og formidling av marinbiologi. Dette gjør vi i anledning markeringen av World Oceans Day 2011 den 8.juni. Vi ønsker å sette av en hel måned til de som inspirerte oss til å studere marinbiologi og som minner oss på hvorfor vi gjør det vi gjør. På bildet over ser du TVkjendis Flipper, en utrolig smart delfin som i flere tiår har gjort mange nysgjerrige på hav og marinbiologi (oss selv inkludert). Andre tobeinte helter kommer på løpende bånd gjennom hele måneden.