Søk i bloggen

29. nov. 2013

Ny hjemmeside!

Besøk vår nye side

Marinbiologene har fått ny hjemmeside! Med ny hjemmeside følger også ny blogg :-)

Bloggen du leser nå vil fortsatt være her, men nye innlegg postes på denne siden: http://marinbiologene.no/blogg

Send oss gjerne tilbakemeldinger på: http://marinbiologene.no/kontakt

30. okt. 2013

På tokt i Barentshavet

Tokt er noko sjørøvarar reiser på når dei er svoltne på gull og eventyr. Men marinbiologar reiser også på tokt, og det er både arbeid og eventyr! Det er på tokt vi samlar inn prøver frå havet, som vi kan analysere og tolke resten av året, til havet kallar igjen. I september i år fekk eg vere med på eit ekte havtokt for første gang. Les reisebrevet mitt frå Barentshavet, og oppdag kva som skjuler seg på den spennande Bjørnøya! Kast loss!

Utsikt mot G.O. Sars frå Bjørnøya.

4. sep. 2013

Søvnig gigantfisk, skjult predator

Foto: Nick Caloyianis
Håkjerringa (Somniosus microcephalus) er en stor hai som beveger seg utrolig langsomt (vanligvis 1,2 km/t og med en toppfart på 2,7 km/t ifølge en studie fra 2012). Med en litt slapp krepselignende passasjer karakteristisk hengende fast i øyeeplene glider den tilsynelatende søvning (derav navnet Somniousus) og uinteressert gjennom kalde, mørke vannmasser mellom massive isflak. Og den ser unektelig litt kjedelig ut sammenlignet med sine strømlinjeformede haislektninger, - men skinnet bedrar: Håkjerringas diett vitner om en råtass av en predator med jaktevner som lenge har vært ukjente. Håkjerringa gnafser nemlig i seg store mengder sel! Hvordan er det mulig for denne treigingen å fange de langt mer fartsfylte selene?


6. aug. 2013

Nordens beste akvarium?

Blått på blått: Fine fargar i Atlanterhavsparken akvarium

Framleis i feriemodus? Da kan det vere fint å ta eit avbrekk frå strandstolen og utforske det Norge har å by på av turistattraksjonar. Særleg når badevêret er svært uforsutsigbart langs kysten er det greit å kunne trekke seg inn eit museum eller to. Og vi marinbiologar blir sjølvsagt ekstra begeistra om vi kan titte på livet under vatn. Berg-og-dal-baner og eventyrslott må vike - med ein blekksprut som titter på meg bak glasruta er sommerdagen perfekt!


9. juli 2013

Djuphavet – bør det utforskast?


Ein brudefisk (Beryx decadactylus) søker tilflukt i eit djuphavskorallrev.
Alle bilete: NOAA/Wikimedia Commons

Med moderne teknologi kan vi menneske nå stadig djupare og bli stadig lengre under vatn. Forskarar kan ta prøver og utføre eksperiment i havområde på fleire tusen meters djup, i økosystem som aldri har vore i kontakt med menneske eller mekanikk. Vi har no moglegheit til å utforske det som verkeleg er «verdas siste villmark». Spørsmålet er: er det etisk forsvarleg?

8. juni 2013

I dag skal vi feire verdens havdag

Slående vakker havutsikt fra highway 1 i Big Sur i Califorinia (foto: Marianne)

I dag er det World Oceans Day! I dag skal det feires! Vi tipser deg om tre viktige ting du kan gjøre for havet. Ikke bare i dag, men hver dag. Vær med å bidra til at verdens hav beholder sitt fantastiske dyreliv i framtiden. Vil du gjøre enda mer, har du vunnet våre hjerter for alltid! Og ikke minst, vi har lagt ut årets hav-spilleliste på Spotify, for å sette deg i rett stemning. Ha en strålende havdag!

14. mai 2013

Transvestitter, kjønnsskifte og hjemmeværende menn

 




Den territorielle grønngylthannen
Ja, du leste riktig. Selv om dette ikke handler om mennesker, men om leppefiskene, en gruppe fisk som nå har blitt et av oppdrettsnæringens mest betrodde våpen mot lakselus. Og bak det fargerike og uskyldige utseendet skjuler det seg en skitten hemmelighet eller to…

22. apr. 2013

Nasjonal strandryddedag på lørdag

Sel er naturlig nysgjerrige dyr og er derfor svært utsatt for å sette seg fast i søppel.
Bli med og rydd en strand lørdag 27.april! Hold Norge rent arrangerer nasjonal strandryddedag. Marinbiologene.no skal selvfølgelig delta. Bli med du og! Meld deg og vennene dine på her. Marinbiologene gir deg noen gode grunner til hvorfor vi trenger å rydde kysten vår.

31. mars 2013

You're gonna need a bigger boat...

Den legendariske og litt private hvithaien (foto: Wikipedia)
Siden vi nordmenn helst lar oss underholde av skrekk og mysterier i påsken, byr vi på et innlegg om havets mest fryktede og litt mystiske fisk, nemlig hvithaien. Som hovedrolleinnehaver i "Haisommer" har hvithaien skylda for at noen av oss, i evig tid, vil være skvetne badegjester. (Selv på våre egne breddegrader, hvor den ikke finnes). Hvithaien er en fabelaktig jeger og kan lukte blod på 5 kilometers avstand. Les mer hvis du tør...

15. feb. 2013

Blekkspruten - ingen over - ingen ved siden!





Verdens kuleste bløtdyr er blekkspruten. De er mystiske, intelligente og mestere i kamuflasje. De finnes i alle hav og ved alle dyp. Noen er små som en fingernegl og de aller største, kjempeblekkspruten, kan bli over 13 meter lang. Blekkspruten har vært i havet i over 500 millioner år! Den har dermed hatt godt med tid til å utvikle fantastiske evner innen kamuflasje og kommunikasjon. Lær mer om den fantastiske blekkspruten!
I akvariet i Seattle bor blekkspruten Rain av arten Giant Pacific Octopus (Enteroctopus dofleini).

8. jan. 2013

Frisk som ein fisk

Ein frisk gladlaks (Alle bilete: Wikimedia Commons)
Sjømat er kjernesunt. Vi knaskar omega-3 for eit sterkare hjarte, og tunfisk er favoritten til treningsnarkomane som vil bygge musklar. Samtidig kjem stadig meir av sjømaten frå akvakultur, ei næring som er langt frå sjukdomsfri. Villaksen er truga av lakselus, og oppdrettsnæringa får skulda. Men er det oppdrettslaksen som er verkebyllen? Og kor frisk er eigentleg ein fisk?